Vikingavecka

Vikingavecka på Stavgard

Den 4–7 augusti 2021 håller Stavgard öppet för vikingar.
Tidsschema
Onsdag: ankomst
Torsdag: öppen gård 11.00-18.00
Fredag: öppen gård 11.00-18.00
Lördag: avresa
Gården kommer att befolkas av volontärer och personal och de finns på plats dygnet runt under Vikingaveckan. 
För de som vill delta erbjuds möjlighet att sätta upp tält/marknadsstånd i vårt änge där det finns flera eldplatser för matlagning. Vi tar ut en avgift för vatten, ved och toalett på 150 kr/pers. I övrigt inga andra kostnader.


Under de två dagar som gården har öppet för allmänheten kommer följande att erbjudas för de besökande, marknad, hantverk, kurser och uppträdanden.
Marknad; på gårdsplanen i mån av plats, samt i änget.
Hantverk; textil, trä och dylikt.
Kurs; smide, korgflätning, avancerad textil.
Uppträdanden; lekar, fighting, bågskytte samt musik.
Är du/ni intresserade av att delta behöver du göra följande, skicka ett mejl till stavgard@gmail.com


Vad behöver du för att få vara med?


Ett tält att sova i, tältet skall vara tidstypiskt 700–1000 tal.
Kläder och utrustning tidstypiska för 700–1000 tal. Vi ser helst att dräkt och accessoarer är så historiskt korrekta som möjligt.
Du behöver inte sälja något för att bo i lägret, men om du gör det skall föremålen du säljer spegla tiden. Det vill säga, det skall vara hantverk som man kan förväntas finna på en vikingamarknad under 700–1000 talet.
För att bli antagen behöver du skicka in bild på dig själv samt dina eventuella medföljare i de dräkter/kläder ni kommer att ha på er under vistelsen, samt en bild på det tält ni kommer att bo i.


Området


Stavgard ligger på Gotland i Burs socken, Bandelundaviken. Området är två hektar stort och består av en gårdsdel och ett änge.
På gården finns för närvarande sju rekonstruerade hus, med ytterligare ett under konstruktion samt fler planerade. Husen spänner tidsmässigt från 400 till 1000-tal och består av ett långhus, flera bostads/hantverkshus, en smedja och hus för beredning av mat. På gården finns också en arena på 10 * 25 meter för fighting, bågskytte och uppträdande.
Änget utgör större delen av området och har flera platser avsedda för eldning/matlagning. Här finns plats för upp till ett hundratal tält.
I landskapet runt Stavgard finns flera fornminnen varav den viktigaste är ruinen av nordens näst största långhus, 67 meter. Enligt Bo Gräslund, Prof. Uppsala så kan detta vara den mytomspunna hjälten Beowulfs hem.
Stavgard är också hem för den kända vikingen Stavar, ryktbar för sina enorma rikedomar. 1975 hittades vad som då var Gotlands största silverskatt på platsen.


Vatten, hygien och praktiska ting


Det kommer att finnas vattentankar med dricksvatten på området. Det kommer också att finnas en dassvagn på plats avsedd för boende och besökande.
Det kommer inte finnas dusch eller möjlighet att tvätta kläder. Området saknar helt elektricitet, men 4G mottagningen är bra.